20 Haziran 2016 Pazartesi

Bebeklerde 6. Ay sonrası beslenme



    Biz annelerin, bebeklerini büyütürken en dikkat ettiği konu beslenme. Çünkü biliyoruz ki sağlıklı bir birey olabilmenin en önemli faktörü beslenme.


 
    Geçtiğimiz günlerde Socialmom Çağla Düvenci Sönmez'in ev sahipliğinde düzenlenen Hero Baby'nin davetinde, Kanuni Sultan Süleyman Üniversitesi Yenidoğan Uzmanı Doç. Dr. Merih Çetinkaya'dan bebek beslenmesiyle ilgili çok güzel bilgiler edindik. Birçok kurum gibi kendisinin de değindigi en önemli nokta bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmesiydi...
    Bebekler doğdukları andan itibaren sadece anne sütüyle beslenmelidirler. (Süt yoksa veya yetersizse sadece formül sütler kullanılmalıdır ve gerekiyorsa ek gıdaya 4. ayda başlanılabilir) Peki neden 6. Ay?  6. aya kadar biz anne sütünün bebeğin ihtiyaçlarını tamamiyle karşıladığını biliyoruz. Fakat 6 aydan itibaren bebeğin büyümesi ve gelişmesiyle anne sütü protein, karbonhidrat ve yağ bakımından yetersiz hale geliyor çünkü bebek daha fazla enerjiye ihtiyaç duyuyor. İşte tam o noktada bunların bebeğe dengeli bir şekilde sunulması gerekiyor. Yine aynı şekilde 6. aydan itibaren anne sütündeki demir, çinko ve magnezyum elementleri de azalıyor ve siz bebeğinizi sadece anne sütüyle beslemeye devam ettiğinizde bebeğiniz tüm bu vitamin ve minerallerden yoksun kalıyor, dolayısıyla demir eksikliği açısından, kemik gelişimi açısından risk altına girmiş oluyor. Bunun için anne sütü bebeğe 6. aya kadar herşeyiyle yeterli haldedir fakat 6. aydan itibaren gerekli vitamin ve mineralleri sağlayacak besinleri bebeğimizle tanıştırmamız gerekiyor. Tamamlayıcı besinlere geç başlamanın bebeğimiz üzerinde bazı riskler doğurabilecegine dikkat çeken Doç. Dr. Merih Çetinkaya, Bu riskleri söyle başlıklar altında sıraladi;



    ● Yetersiz Beslenme sonucunda büyüme ve gelişme geriliği
    ● Yetersiz lif tüketimi sonucunda meydana gelen kabızlık
    ● Çiğneme ve yutmayı öğrenmede problemler

    Bebeğinizin 6. ayı doldu, ufak ufak ek gıdaya başladık. İlk tattırmamız gereken gıdaların başında sebzeler ve tahıllar geliyor. Eskiden bebeklere ilk önce meyve verilirdi ek gıda döneminde, fakat birçok uzman bunu bebeğin tatlı gıdaya alışıp tadı olmayan sebzeleri reddetmesi riski yüzünden tavsiye etmiyor. Dolayısıyla ek gıdaya sebzelerle başlamak çok doğru bir karar. Tabii verdiğimiz gıdanın ölçüsü de en az bunun kadar önemli. Her gıdaya önce 1 yemek kaşığı olarak tattırmak amacıyla başlanmalı, ölçü zamanla arttırılması ve diger bir gıdaya geçmeden önce mutlaka 1-2 gün ara verilmeli. Aynı anda birkaç çeşit gıdaya başlanmamalı ve alerji riski gözardı edilmemelidir.

    Bebek beslenmesinde tahılların önemi; 

    Bebek beslenmesinde tahıllar çok önemlidir.  Bende Yamaç ve Derin'e muhallebi olarak yulaf, irmik gibi tahıllar kullandım. Şeker ilave etmedim hiçbir zaman, tatlandırmayı çeşitli meyvelerle sağladım. Toplantıda Hero Baby'nin tahıllı kaşık mamalarını incelerken içindeki şeker oranı dikkatimizi çekti. Markanın pazarlama müdürü Aslı Çetin'e "şekerin zararlarını biliyoruz, hiç koymasanız olmaz mı?" diye sorduk. Aslında aldığımız cevap çok doğru ve mantıklıydı;
 
 ☆Ürünlerimi şekersiz hazırlayabilirdik. Ama birincisi şeker sandığınız kadar zararlı değil, önemli olan miktarı. Bebeklerin damak tadı az da olsa gelişmiş. Anne sütünden de şeker alıyorlar ve hiç şekersiz bir gıdayı kabul etmeleri zor. Kaldı ki biz eminiz ki mamaları şekersiz olarak hazırlasak anneler bizim ilave ettiğimiz şekerin 3 katını ekleyecekler mamaya, bu çok daha zararlı. Biz mamalarımızda laktoz ve fruktoz kullanıyoruz (Süt ve meyve sekeri) ve  piyasadaki şeker oranı en düşük mama Hero Baby.



    Toplantıya ait aldığım diğer notları aşağıda sizlerle paylaşıyorum, keyifli okumalar.

    ●Bebekler vücut kitlesine oranla yetişkinlerden daha fazla besin ve su tüketirler. Özellikle 1 yaş ve altında besinlerle aldıkları toksinlere 2-3 kat daha fazla, su aldıkları toksinlere 5-7 kat fazla maruz kalırlar.
    ●Tahıllar bebek beslenmesinde çok önemli rol oynar.
    ●The European Society for Pediatric Gastroentrology, Hepatology and Nutrition Commitee on Nutrition (ESPGHAN) gore; tamamlayıcı besinlere 17 haftadan önce ve 26 haftadan sonra başlanılmamalıdır, ek besin olarak ilk başta demir içeren tahıl önerilmektedir.
    ●Tahıllar bebeğin enerji üretmesi ve beyin aktiviteleri için en önemli kaynaklardan biridir.
    ●Zengin lif içeriğiyle tahıllar, bebeklerin sindirim sistemini düzenler ve bağırsaklarının sağlıklı çalışmasını sağlar.
    ●Karbonhidratlar, enerji verici glikozu daha yavaş ve uzun sürede açığa çıkarır. Böylelikle bebeklerin obezite riski de azalır.
    ●Demir eklenen tahıllar ile beslenen 5 aydan büyük bebeklerde, et ile beslenenlere göre 2-3 kat daha fazla demir alımı gözlenmiştir.
    ●Demir eklenen tahıllar, demir eksikliğine bağlı aneminin önlenmesinde önemli katkılar sağlar.
    ●Hem çeşitlilik hemde hemde besinsel gereksinimleri karşılayacak şekilde tüketilen ürünler bebeklerde damak tadı gelişiminde,  obezite kontrolünde, alerji ve diyabetin önlenmesinde, sağlıklı büyüme ve gelişmede önemli role sahiptir.
    ●Bebekler için özel olarak üretilmiş tahıllar, 8 farklı çeşit tahıllı bir araya getirerek bebeklerin mutfaklarımızda olmayan tahıllardan da faydalanmalarını sağlar.
    ●Mutfağındaki tahıllar bazı vitaminler açısından fakirdir, bu nedenle zenginleştirilmiş bebek tahılları tercih edilmelidir.
    ●Çocukların beslenmesinde liflerin besinsel ve metabolik olarak koruyucu ve tedavi edici etkileri bulunmaktadır.

    8 Tahılın Faydasını Bir araya Getiren Hero Baby'nin Tahıllı Kaşık Mamaları Yenilendi



    Türkiye'nin lider tahıllı kaşık maması üreticisi Hero Baby, ürün ve marka çeşitliliğinden bebek beslenmesine uzun yıllara dayanan deneyimiyle doğadan gelen iyi besinleri bebeklerle buluşturmayı sürdürüyor. Hero Baby şimdi yenilenen logosu ve tahıllı kaşık mamaları ile raflardaki yerini alıyor.

    Hero Baby tahıllı kaşık mamalarını tanıyalım; 

   Türk Gıda Kodeksi Bebek ve Küçük Çocuk Ek Gıdaları Tebliği'ne uygun olarak uluslararası standartlarda üretim yapan ve Türkiye'nin lider tahıllı kaşık maması üreticisi olan Hero Baby, doğadan gelen iyi besinler ile ürettiği mamalar annelerin bebeklerine sağlıklı ve doğal ürünler sunmalarına yardımcı oluyor.
    Hero Baby yeni logosunu yanı sıra Dünya Sağlık Örgütü'nün bebek beslenmesi için son önerdiği şeker oranlarını dikkate alarak Tahıllı Kaşık Mamalarını'da yeniledi. Besin piramidinde en geniş yere sahip olan tahıllar karbonhidrat açısından iyi bir enerji kaynağıdır. Bebek beslenmesine uygun, kontrollü tarım ile yetiştirdiği sebze, meyve ve tahıllarıyla lezzetli mamalar üreten Hero Baby, bebeklerin hem damak zevklerinin oluşmasına, hemde gelişimlerine yardımcı olurken ürettiği tamamlayıcı besinler ile bebeklerin besinsel ihtiyaçlarını karşılarken ayına uygun gelişimlerini de destekliyor.
    Klasik bir mutfaktaki yiyecekler çoğunlukla bebeğin sadece karnını doyuruyor,  fakat yeterli besin desteği sağlamıyor. Bu nedenle bebekler ek gıdaya geçtiklerinde beslenme programındaki sofra yemeklerine ilave olarak bebekler için özel üretilmiş beslenme ürünlerine yer verilip beslenme programları zenginlestirilmelidir.
    Bebeklerin sindirim sisteminin tahılları sindirmeye hazır olmadığını bilen Hero Baby, tahılların tüm faydalarını bir araya getirdiği Tahıllı Kaşık Mamaları'nı, sindirimi kolaylaştıran Enzimatik Hidroliz (yarı öğütülmüş) yöntemi ile hazırlıyor.
    Hero Baby ek gıdaya yeni başlayan bebekler için "pirinçli"; bir sonraki lezzet ile tanışmaya hazır olanlar için "irmikli"; daha çok tahıllı beslenme için "8 tahıllı" çeşitlerini öneriyor. Gece uykusunun öneminden yola çıkan Hero Baby, suda çözünen liflerin sindirim sisteminde daha yavaş hareket ederek daha uzun süre tok tutması sayesinde bebeklerin kesintisiz ve kaliteli uymalarına yardımcı olan "Sütlü Rezeneli" ve "Sütlü Elmalı 8 Tahıllı" gece mamaları ile de bebeklerin kesintisiz uykular sırasında büyüme ve gelişimlerine yardımcı oluyor.
    Hero Baby ürünleri, koruyucu katkı maddesi, aroma ve renklendirici içermez. 
    Beslenme tebliğine göre, bebek gıdaları 4 ana maddede kontrol edilir. Bunlar; Katkı maddeleri limitleri, etiketleme kuralları, gıda güvenliği kuralları, besin değerleri limitleri.
    Bebekler için üretilen besin paketlerinin önyüzünde mutlaka "bebek ve küçük çocuk ek gıdası" ifadesi yer almalıdır.


    Hero Baby hakkında;

    Uluslararası bir gıda firması olan Hero, 1886 yılında kurulmuştur. İlk kuruluş amacı, meyve ve sebzelerin sağlıklı ambalajlarda saklanabilmesi olan Hero, daha sonra üretim alanını genişletti. Hero, bugün dünya üzerinde 4.300 çalışanıyla, bebek maması (biberon, kaşık ve kavanoz) meyve suları, tahıllı bar, reçel ve benzeri gıda alanlarında ürünler sunuyor.
 
    129 yıldır tüketicisine kaliteli ürünler sunan Hero, bugün Avrupa'nın en büyük üreticilerinden biri konumunda. Avrupa, Amerika, Ortadoğu ve Afrika'da faaliyet gösteren Hero grup, başarısını inovasyon, teknoloji ve kalite sistemi yatırımlarına borçludur. Hero, ürün kalitesinde iddialıdır.

    Hero Türkiye, kontrollü tarım ile Türkiye'de bebek beslenmesine uygun kalitede yetiştirdiği meyveler, sebzeler ve tahıllar ile üretim yapar. Bebek besinlerini üretirken mutfaklarımızda  kullandığımız besinlere çeşitlilik ekler, vitaminler, mineraller ile besin değerlerini arttırır. Bebeklerini en doğal ve sağlıklı besinler ile beslemek isteyen annelerin gösterdiği özen Hero Baby'nin de önceliğidir. Hero Baby'nin Türkiye'deki 60'tan fazla çeşitte ürün içeren portföyü arasında; biberon mamaları, kaşık mamaları ve kavanoz mamalar yer alır.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder